Ik neem de gelegenheid om hardop na te denken over onderzoek en validatie voor gebruikers.

UX is niet nieuw. Het is alleen nu populair. De meeste startup en gewone ondernemer is er zich bewust van. In welke mate men bewust is van gebruikerservaring, design, product ontwikkeling, daar ben ik continu naar op zoek.

Uit mijn ervaring wordt men met de neus op de feiten gedrukt tijdens een seminar of een conferentie, of zelfs een kennismaking met een ander bedrijf. InVision, Marvel, Smashing Web etc, hebben het proces goed versimpeld. Maar wat daar niet wordt vertelt is het ontzettend lange tijdpad wat men af moet voordat we eigenlijk een wireframe kunnen maken. Het komt er op neer dat bijna geen bedrijf 3 of 4 maanden kan uittrekken om een gedegen onderzoek te doen om een concept te valideren.

In het geval dat men toch tijd vrij maakt voor onderzoek en validatie van meningen, hoe gebeurd dat dan? Op welke manier? Want hoe betrouwbaar zijn de onderzoek methodieken?

Wat gebeurd er na die onderzoeken en validatie?

Zijn er wel resources om dit allemaal goed te interpreteren?

Is het een garantie voor succes?

Ik denk het niet. Ik denk zelf dat je met 1 UX designer niet een succes kan behalen.

Wil je wel een succes behalen? UX is een teamsport. Er moet een team met allerlei stakeholders aanwezig zijn die het UX team en het hele proces beschermen. De data die uit allerlei onderzoeken komen, die moet goed geborgd worden. Die data moet goed verwerkt worden, op een centrale plaats. Is zo’n bedrijf daartoe bereid?

LEAVE A REPLY

Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.