Bij de meeste projecten wordt er gebruikt gemaakt van personas. In een persona verwerk je de leeftijd, lokatie, gedrag en doelen. Het is een middel om buiten je eigen referentiekader te stappen. Personas helpen scherp houden voor wie men een product ontwikkelt.

Althans, dat denkt men. 

Ik ben van mening dat personas van beperkte waarde zijn. Het is niet zo dat ze waardeloos zijn. Het hangt er maar net vanaf waar je het op los laat. Het helpt met verbindingen leggen, maar je kan niet zo snel een causaal verband trekken met een persona. Heeft het aantal kinderen dat jouw persona heeft echt te maken met waarom je product niet gebruikt wordt? En waarom staat het dan bij je persona?

Best raar dit. We leven in een tijd waarin we zoveel kunnen weten over de gebruikers van je producten, op allerlei (goede en slechte) manieren. De meeste organisaties hebben gevestigde processen met daarin zeer getalenteerd personeel.

Maar toch gaat er ergens iets niet goed. Start-ups hebben de neiging om naar Google, Amazon, AirBnB, Bol.com te kijken. De grootste jongens. Het topje van de berg voor hun, maar wat ze vergeten is dat elk van hen een hele smak aan data binnen heeft gesleept en dat gebruikt om te domineren.

Als start-up heb je een unieke kans om je eigen data binnen te slepen, binnen jouw eigen unieke veld. Dat helpt met innovatie. Helaas hebben start-ups heel vaak paniek en voelen ze de druk om investeerders voor zich te winnen. Dat doen ze dan vooral door namen te laten vallen als “Coolblue, Bol, Google”.

Op het gebied van UX is dat niet zo’n gek idee, hoor.
Gebruikers zijn gewend aan Google’s stramien of een ervaring bij Coolblue. Dat zet zeker de lat hoog. Maar kwa innovatie zullen de startups zo het gevecht niet winnen.

Stel, je hebt al die data die je nodig hebt, heb je dan voldoende om dat produkt naar het volgende niveau te brengen?

Natuurlijk niet. Wat je nodig hebt is een causaal verband tussen wanneer men die dienst of product nodig heeft om een taak te volbrengen.

Voor een mens is een product of dienst een middel om iets gedaan te krijgen.

Een voorbeeld.

Je gaat Googlen. Dat betekent dat je iets aan het zoeken bent. In essentie “huren” we Google om iets voor ons te vinden. Als Google het niet goed doet, dan “ontslaan” we Google en vinden we wel een andere manier om onze taak te volbrengen.

Dit is een voorbeeld voor een methode die heet “Jobs to be done”.

Een job is een verzamelnaam voor wat een individu probeert te bereiken. Het gaat verder dan alleen maar een taak. Als je iets opzoekt via Google, dan ben je eigenlijk op zoek naar een antwoord, een telefoonnummer van een kapper, of een naam van een zangeres. Je wil dit kunnen gebruiken in een gesprek, iemand helpen. Of beter voor de dag komen. Dat is dus de uiteindelijke functie. Bij zo’n definitie zijn we al veel verder dan alleen maar buttons, kleuren en zelfs de nieuwste technologieën.

Ik durf te zeggen dat de meesten van ons echt niet weten hoe Google’s resultaten op technisch gebied tevoorschijn komt. Maar we weten wel hoe we het moeten gebruiken, omdat we weten wat het oplevert.

Jobs gaan bijna nooit om functionaliteit. Jobs hebben krachtige emotionele en sociale dimensies. Als ik iets Google, dan kan ik gewapend met die informatie een gesprek in of zelfs dit artikel schrijven.

Het begint met personas en het identificeren van de taken van die personas (jobs to be done). Daarna is het essentieel dat je heel precies begrijpt wat zo’n taak betekent voor zo’n persona. Vooral als je er een prijs aan hangt. Bij aanschaf van je product of dienst kun je dan een aansluitende user experience koppelen die naadloos integreert met de gebruikerservaring door je gehele product.

Als je daar je tijd voor neemt, er zorgvuldig en geduldig mee aan de slag gaat, dan heb je echt een voorsprong op de rest.

UX is een proces, geen eenmalige handeling.

Goede UX Design is niet alleen mooie schermen, goede UX creëert relevante ervaringen met jouw produkt, dienst, organisatie.

LEAVE A REPLY

Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.